lördag 2 mars 2013

Varför tillåts ekonomi att vara så kortsiktig?

Ekonomins matematik är (rimligt enkel) optimeringslära som följer de uppställda, idag oerhört kortsiktiga, regler som finns. I Utopia skulle den skicklige ekonomen kunna förutspå vad "Marknaden" tycker och därmed tänker göra, varvid ekonomen kan handla därefter och optimera sin egen vinst. Så länge som regelverket uppmuntrar till detta konstanta, kortsiktiga vinstinhämtande så är det så ekonomerna och deras allt snabbare datorprogram kommer att agera. Ekonomerna kommer alltid att anpassa sig och försöka optimera vinsterna enligt gällande regelverk, det är deras jobb!
  
Om vi leker med tanken att målet är att Sverige ska vara (minst) lika bra om 50 år som idag så blir kravbilden lite annorlunda... De som föds idag kommer då att ha lite drygt halva arbetslivet bakom sig och de flesta som är över 40 idag kommer att ha avlidit. Om jag har tur så är jag pensionär, förutsatt att de som föds idag har ett jobb så att de kan betala skatt till min pension och mina höftledsoperationer! Har jag otur så får jag jobba tills jag stupar på min post... Då hjälper det föga att det idag plockas ut mångmiljardvinster ur statliga bolag och att det delas ut miljonbonusar till cheferna. Det måste självklart konstrueras ett system där det är värdefullt (och meningsfullt) att satsa på framtiden, att under goda år kunna bygga upp resurser istället för att i alla lägen vinstoptimera inom budgetåret. Om man säger till ett barn att det får 50:- att handla godis för varje fredag, och att eventuella rester i form av pengar &/eller godis konfiskeras varje söndag, så kommer barnet givetvis att handla upp sin 50-lapp och smälla i sig godiset vare sig det vill eller inte. Om man istället tillåter barnet att spara lite ibland om det inte är så suget just den helgen, så kan det få jämna ut sig över tiden, det kanske t.o.m. blir så att barnet vill spara en del av pengarna till ett biobesök!

Ekonomins matematik måste förädlas. Den måste ta hänsyn till ett långsiktigt perspektiv, att det är bra att lagra i ladorna under goda år för rätt vad det är så blir det lågkonjunktur och då är det trevligt att ha lite undanstoppat... Ekonomins matematik måste också innehålla de delar som vi idag inte mäter, eftersom allt inte går att mäta i pengar (se även mitt inlägg Varför tillåts ekonomer styra världen?). Dessutom måste man komma runt idiotin med suboptimeringen, t.ex. tillåta extraresurser till vissa elever i skolan som förhoppningsvis kan få hjälp att styra om kursen till ett normalt, skattebetalande liv istället för ett skattefinansierat liv i form av t.ex. fängelse eller socialbidrag. Detta kan inte hanteras idag eftersom det är olika konton som betalar och som höstar in vinsten, trots att allt ingår i AB Sverige!

Vi måste komma ihåg att pengarna i sig bara representerar värdet för riktiga varor och tjänster, egentligen är det gammal hederlig byteshandel vi idkar, pengarna representerar bara att vi är osynkade med varandra i själva bytet. Att sedan upphöja pengabytandet i sig till en egen religion ("Ekonomi"), och dessutom låta dess utövare styra över alla andra är närmast sinnessjukt!

Relaterat: Köttfusk och finanskris och Bankernas bonusar är ett hot mot alla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar