lördag 29 juni 2013

Kan vem som helst bli statsminister?

Det bästa med Sverige är att det är ett jämlikt land. Vad är då ett jämlikt land? För mig besvaras den frågan med en fråga: Kan vem som helst bli statsminister/president? I Sverige är svaret fortfarande "ja", fast det svajjar betänkligt... Första förutsättningen är att alla ska kunna få den utbildning som passar dem, oavsett föräldrarnas ekonomiska förutsättningar. Här börjar Sverige spåra ur (läs även "Varför ska jag vilja välja?") men det här inlägget ska inte handla om skolan...

Sverige har helt klart blinda fläckar av ojämlik behandling av t.ex. de sjukskrivna, minoriteter som samer och romer, psykiskt sjuka, det odemokratiska kungahuset etc, men i ett internationellt perspektiv är vi väldigt jämlika.

Jag vill så gärna tro att alla tycker att det är bra, den här jämlikheten vi har här i Sverige. När människor föds i Sverige eller flyttar till Sverige inser väl alla förstås att den svenska jämlikheten är fantastisk, måhända tar det några år speciellt om man inte klarar språket så bra, men till slut inser väl alla att vi alla är jämlika, lika mycket värda; tjejer och killar, direktörer och städare, arbetslösa och politiker? Det är väl klart att mammor och pappor från andra religioner till slut förstår att deras små tösabitar är minst lika värdefulla som pojkarna eftersom vi har det så fantastiskt här i Sverige? Och ingen är väl dum nog att tolka bibel/koran etc per mening och bokstav, det förstår väl alla att det är otidsenligt, de trevliga delarna ska läsas mer som ett rättesnöre och de oförsonliga, elaka bitarna kan man strunta i när man bor i ett jämlikt, modernt land som Sverige?

När jag har samtalat med invandrare från olika länder och religioner berättar de samma sak; bristen på integration i det svenska samhället främjar de bokstavstrogna (av alla sorter) eftersom de då inte kan se hur det är tänkt att fungera med vår "svenska jämlikhet". I våra samtal har vi jämfört olika "heliga skrifter" och vi är rätt eniga om att bibelns GT och koranen är sällsynt osympatiska när det gäller hur man behandlar främmande människor i allmänhet och kvinnor i synnerhet. Om man sedan väljer att blint följa GT eller koranen spelar ingen större roll, resultatet blir förödande för oliktänkande och kvinnor. Skillnaden är att det inte finns så många bokstavstroende som följer GT i Sverige idag, däremot många som följer koranen mycket striktare än vad svensken i gemen följer bibeln, även fast vi kallar oss troende!

Jag gillar inte religion speciellt mycket, vare sig den ena eller tredje sorten (läs även "Tycker Gud om människor?"), för mig handlar frågan "bara" om jämlikhet, demokrati och samhällsstruktur. Att säga till invandrare att de inte får utöva sin religion i Sverige är ett brott mot grundlagen. Att integrera invandrare i det svenska samhället så att de tydligare förstår att skillnaden mellan religion och samhällsstruktur antagligen är enorm i Sverige jämfört med deras hemländer är vår skyldighet! Då, och endast då, kan vi på sikt påverka till exempel det hedersrelaterade våldet mot kvinnor (och även män i vissa fall). Alla måste själva få inse att religionens riktlinjer är antika och det kommer aldrig att ske med dagens hårt segregerade samhälle (läs tex "idrott och skolbabbel" eller "Varför ska jag vilja välja?"). Vi ska leva i ett modernt, jämlikt Sverige (läs "Vad är ett land?") där vi plockar russinen ur religionskakorna och firar jul och påsk parallellt med midsommar och andra religioners högtider samt styrs av en demokratiskt tillsatt jämlik regering med avseende på kön, religion, ekonomiska förutsättningar och till och med skonummer om det behövs!


För övrigt anser jag att ekonomer ska kölhalas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar