lördag 9 mars 2013

Varför ska jag vilja välja?

Valfrihet är väldigt bra. Valfrihet kan också vara väldigt dåligt. Ta segregeringen av skolorna i nyheterna nyligen som exempel. Föräldrar vill sina barns bästa och väljer bort de skolor de tror är sämre av olika skäl. Resultatet blir en ofrivillig uppdelning mellan invandrare och svenskar, mellan fattiga och rika, mellan vi och dom.

Vad ska då vara valbart? Min grundinställning är att samhället ska tillhandahålla tillräckliga förutsättningar för att samhället ska fungera och att detta ska vara skattefinansierat, t.ex. vård, skola, omsorg, räddningstjänst och rättsväsende (jmf mina tidigare inlägg "Vad är ett samhälle?" och "Varför privatisera?"). Det samhället tillhandahåller ska också vara kostnadseffektivt för hela samhället dvs man hänvisas till (normalt sett) geografiskt närmsta enhet, vilket dessutom får till följd att elever, patienter, brottsoffer etc får naturliga beröringspunkter i samhället som inte bygger på eget initiativ.

Kruxet är förstås att säkerställa att kvalitén på t.ex. skolan (undervisningen, lärarnas kompetens, arbetsmiljön för elever och lärare, studiematerial etc) är tillräckligt bra, men detta uppnås inte automatiskt med en privatisering. Det får gärna finnas privata skolor, sjukhus etc, men de ska inte vara skattefinansierade med en enda krona p.g.a. att pengarna inte går tillbaka till verksamheten (jmf mitt tidigare inlägg "Varför privatisera?"). Lek med tanken för ett ögonblick att polisen vore privatiserad/outsourcad, vad skulle deras väsentliga sysselsättning vara för att öka vinsten till aktieägarna? Inte vore det att utreda misshandel, knarkbrott eller våldtäkter, det ger inget klirr i kassan direkt... Att lagföra fortkörare skulle nog prioriteras eftersom det mer mest utdelning per arbetad polistimme, hur säkerställer det att Sverige är ett bra land om 30 eller 50 år? (jmf mitt tidigare inlägg "Vad är ett samhälle?")

Att fritt välja skola, eller kanske framför allt att välja bort skola, spär på den växande segregationen och klassklyftan alldeles i onödan. Om 20 år kommer det att finnas vuxna som helt har vuxit upp utan mångfald i skolan tillsammans med demografiskt likadana. Vad har de lärt sig om omvärlden annat än det de fått lära sig ur skolböcker från 80-talet och nyheterna (där man får intrycket av att det iofs är sorgligt att t.ex. 1000-tals civila dödas i Syrien, men inget man kan göra något åt, alltså är väl inte de lika viktiga som vi?)? Vi lever i en internationell omvärld där vi inte har råd med främlingsfientlighet och översittarfasoner!

Det har funnits en långtgående trend under många år att individen är allt och gruppen är meningslös, de individuella prestationerna rankas högst medan lagens framgångar bara beror av enskilda individers. Detta sneda betraktelsesätt innebär att individen och dess självförverkligande alltid är i fokus vilket också får till resultat att vi ska ha denna påtvingade valfrihet, oavsett om vi vill eller inte. De individer som gynnas av detta individfokuserande är dessutom i minoritet, majoriteten av individerna vill ingå i ett sammanhang, inte alltid behöva välja utan borde kunna ta för givet att samhällets skattefinansierade resurser är tillräckligt bra.

Varför blir valfriheten då ett problem? Många tenderar att helst välja något som är likt den egna normen. Detta ger på sikt en segregation och ett intolerant samhälle. Jag förstår till fullo föräldrarna som  på individnivå vill välja det bästa för sina barn, men resultatet för samhället är djupt tragiskt.
Valfrihet kan vara väldigt bra, t.ex. att få handla på ICA eller coop. Valfrihet kan också vara väldigt dåligt när det leder till ett segregerat, intolerant samhälle som på sikt kommer att bestå av fattiga invandrare, en blandad mellanklass och en liten klick överklass, bestående av främlingsfientliga vita översittare.

För övrigt anser jag att det är toppen att poliser lagför fartsyndare som en av många delar i polisens arbetsuppgifter, jag opponerar mig mot det tänkta perspektivet att det vore det enda de skulle göra...
 
För övrigt anser jag att ekonomer ska kölhalas!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar