lördag 9 februari 2013

Varför prata om jämställdhet?

När jag gick i gymnasiet fanns det några utstakade vägar för några olika grupper; plugghästarna gick Natur (3 år), tekniknördarna gick Teknisk (3 år), många i mellanskiktet gick Samhäll (3 år) eller Ekonomisk (3 år), de skoltrötta tjejerna gick Social, Handel & Kontor eller Vård (2 år) och de skoltrötta killarna gick Verkstad eller Fordon (2 år). Om vi jämför de kortare, mera praktiskt inriktade utbildningarna Vård, Verkstad & Fordon så kan man konstatera att Vård nästan uteslutande lästes av tjejer medan Verkstad & Fordon nästan uteslutande lästes av killar. 20 år efter utbildningen är de här individerna bilmekar, undersköterskor, plåtslagare, barnskötare etc, ofta med viss vidareutbildning i bagaget och fysiskt tunga arbeten. 2011 tjänade kvinnor med 2-årig gymnasieutbildning 24.500:- medan männen tjänade 28.300:- (ca 45.000:-, nästan 2 extra månadslöner, mer om året).

Om vi hoppar rakt in i nördträsket kanske det är annorlunda, där har vi väl ändå kvinnorna som mäter sig med männen? 826.000 kvinnor och 618.000 män har idag en eftergymnasial utbildning som är längre än 3 år, 2011 tjänade kvinnorna 31.200:- och männen 39.800:- (103.000:-, ungefär 3 extra månadslöner, mer om året).

I Sveriges börsnoterade företag 2012 var:
460 personer styrelseordförande eller VD, varav 21 kvinnor (4,6%)
1.511 personer styrelseledamöter, varav 355 kvinnor (23%)
Jag gissar vilt och antar att dessa 1.971 personerna är rimligt högutbildade och alltså borde komma ur de 1.444.000 personerna med mer än 3 års eftergymnasial utbildning.
Av de 618.000 männen lyckas alltså 1.595 (0,26%) få dessa eftertraktade jobb.
Av de 826.000 kvinnorna lyckas 376 (0,046%) kvala in i bastuklubbarna.

Det finns flera tänkbara förklaringar till denna enorma skillnad (alla lika oattraktiva), några är:
  • Kvinnor är helt enkelt dummare än män, men lyckas krångla sig igenom utbildningarna ändå (antagligen sängvägen).
    Det går inte ett ens att bemöta ett så korkat påstående utan att sänka sig till mental stenåldersnivå, dessutom fördummar man hela det högre utbildningsväsendet och dess mestadels manliga lärare med det resonemanget!
  • De högutbildade kvinnorna jobbar inte med det de har utbildat sig till.
    Kan möjligen vara sant i vissa fall, å andra sidan krävs det en avsevärd beslutsamhet och ett gediget intresse för att tränga igenom en så lång utbildning. Den envisa personligheten och intresset borde inte gå över bara för att man har tagit examen?
  • Även om kvinnorna är högutbildade så passar ansvarsfulla jobb helt enkelt inte för kvinnor.
    Ansvarsfullhet är en egenskap, vissa har den, andra inte. Jag påstår att kvinnor har den i större utsträckning än män. Det som brukar framhållas som ansvarsfullt i det här fallet är i stället en benägenhet att ta risker, att våga ta de svåra besluten, något vissa män kanske är bättre på eftersom de inte är så ansvarsfulla...
  • Det är lättare att rekrytera de man känner och känner till
    Det är nog tyvärr alldeles sant, män har mestadels män omkring sig, det är självklart att det är enklare att rekrytera någon man känner till än någon helt okänd och dessutom en kvinna!

Mina barn är väldigt olika;
En är kort, en är lång.
En är mörkhårig, en är ljushårig.
En har halka-på-banan-skals-humor, en har ironisk humor.
En gillar att läsa, en gillar att rita.
En är blygare än den andra.
En gillar lila, en gillar gult.
Alla dessa olikheter är underbara delar av deras personligheter.
Ingen av dessa olikheter spelar någon större roll när det gäller att utföra det yrke de har/kommer att ha eller vilken lön de kommer att få.
Däremot kommer det att spela en avgörande roll för hela deras yrkesliv och livslön att den ena har snopp och den andra har snippa! På vilket sätt är det acceptabelt? Hur ska jag kunna motivera det för min dotter? Eller för min son för den delen...

Jämställdhet är ett politiskt begrepp definierat som jämlikhet mellan könen, något som helt klart ägde sitt berättigande på 70-talet. Idag med ett allt mer individualiserat samhälle borde vi istället tala om jämlikhet!

Tänk tanken att alla som gillar grönt eller har katt är bannlysta från styrelserummen istället för att snippor är det... Känns löjeväckande eller hur?

Läste nyss "lön mot kön" och håller med....

För övrigt anser jag att ekonomer ska kölhalas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar